Αστυπάλαια

Η γη μας, η Αστυπάλαια

Η Αστυπάλαια είναι το δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων και θεωρείτε θαλάσσιο σταυροδρόμι, αφού βρίσκεται ανάμεσα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.  Έχει πληθυσμό 1.400 κατοίκους και αποτελείται από 4 οικισμούς, ενώ στα ψηλά ερείπια της αρχαίας ακρόπολης δεσπόζει το ενετικό κάστρο του 15ου αιώνα, το περίφημο Κάστρο της Αστροπαλιάς. 

Είναι ένα νησί με μικρές εύφορες εκτάσεις, ενώ το προσωνύμιό της “Ιχθυόεσσα” ή “Τράπεζα των Θεών”, οφείλεται στους πολύτιμους θησαυρούς των θαλασσών της, πλούσιες σε ψάρια και θαλασσινά. Βρίσκεται σχεδόν μοναχικά τοποθετημένη στη μέση του Νοτίου Αιγαίου και έχει σχήμα που μοιάζει με πεταλούδα, γι’ αυτό συχνά αποκαλείται “Πεταλούδα του Αιγαίου”. 

Η σχεδόν άγονη γη της είναι γεμάτη με θυμάρι, ρίγανη, αλισφακιά και άλλα ευεργετικά βότανα. Το αγνό θυμαρίσιο μέλι του νησιού είναι ξακουστό από την αρχαιότητα και στις βουνοπλαγιές της συναντάται αυτοφυής ζαφορά (σαφράν) ή κρόκος Αστυπάλαιας, που μαζεύεται το φθινόπωρο. Εκτρέφονται ελεύθερα περισσότερα από 17.000 κατσίκια και αιγοπρόβατα, που παράγουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος από το οποίο προέρχεται και το εξαιρετικό τοπικό ανθότυρο του νησιού, γνωστό και ως χλωρή.

Χρησιμοποιούμε τα απολύτως απαραίτητα cookies προκειμένου να χρησιμοποιήσετε με ευκολία και ασφάλεια της υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας.

Σύνδεση
Megamenu
Καλάθι
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι